De zittende kantoormens

Hoge stress, vaak ziek, gevoel van uitputting en een slecht concentratievermogen (om er maar een paar te noemen). Het aantal burn-outklachten neemt toe (CBS, TNO) en wat gaan we hier aan doen? 

Werkdruk, faalangst en social media worden genoemd als mogelijke oorzaak van burn-outklachten. Daar wil ik er nog een aan toevoegen: de zittende kantoormens. Een leven vol torenhoge verwachtingen vraagt namelijk om een stressbestendig lichaam (én brein) en onze omgeving helpt hier niet bepaald bij. 

 
businessman
 

Onze omgeving is in relatief korte tijd drastisch veranderd terwijl ons lijf hier nog weinig van snapt.

Werkgevers van de toekomst opgelet! Kunnen we in het kader van preventie iets aan onze ziekmakende werkomgeving doen, want deze stimuleert ons namelijk te zitten in plaats van te staan of te lopen. Laten we eens beginnen bij het halveren van het aantal stoelen op kantoor. Daarnaast kunnen we staand vergaderen, elk uur bewegen (mét buiten adem raken) en niet de hele dag door bunkeren. Het zou fijn zijn als de kantine zorgt voor een gezonde lunch met voldoende groente, fruit, vis én variatie (= geen after lunch dip = win/win). 

En zelf zorgen we ervoor dat we niet roken, genoeg slapen (maar ook weer niet teveel) en een paar keer per week ons ontbijt overslaan (intermittent fasting). Voeg daar nog aan toe: fietsend - op een nuchtere maag - naar je werk en twee keer per week een rondje rennen in de natuur. 

Klinkt als veel...

Bewustwording van het feit dat we met leefstijl aanpassingen veel kunnen doen aan de stressbestendigheid van ons lichaam is een goed begin. Staand vergaderen, af en toe een ontbijtje overslaan, 'nee' zeggen tegen de drop pot en altijd de trap nemen in plaats van lift moet ook nog wel lukken. Dan komt de rest ook vanzelf wel een keer. Ik houd mij in elk geval aanbevolen voor het zo inrichten van een werkomgeving dat de gezonde keuze de gemakkelijke keuze wordt.