Burn-out
wat gebeurt er bij stress?
Stress hebben hoort bij het leven. Stress brengt je lichaam in een staat van paraatheid. De hormonen adrenaline en noradrenaline komen vrij. Je bloeddruk gaat omhoog, je hartslag stijgt, er stroomt zuurstofrijk bloed naar je spieren, je hart en je hersenen. Daarnaast zorgt het hormoon adrenaline voor brandstof voor je spieren: je spieren spannen zich, je longblaasjes verwijden zich en je ademhaling wordt sneller. Het bloed trekt weg uit je gezicht en je spijsvertering komt op een laag pitje te staan.
wat doet cortisol?
In een fractie van een seconde is jouw lichaam klaar voor actie. Na de fase van aanmaak van die twee stresshormonen komt een ander systeem op gang waarbij het stresshormoon cortisol een taak heeft. Dit hormoon komt extra vrij bij zowel fysieke stress als psychologische stress en heeft een belangrijke functie tegenover adrenaline en noradrenaline. Cortisol zorgt er namelijk voor dat het lichaam zich weer herstelt. Maar cortisol komt aan de energie die daarvoor nodig is door spieren af te breken. Naar mate de stresstoestand langer duurt, is er meer tijd nodig om bij te komen.
stressbestendiger worden
Voldoende tijd nemen om te herstellen is dan noodzakelijk om negatieve gevolgen zoals burn-out of overspannenheid te voorkomen.
Je kunt er met de juiste voeding en suppletie voor zorgen dat je lichaam stressbestendiger is. Je kunt dan weer flexibeler omgaan met situaties en sneller je balans vinden na een stressvolle situatie. Het is niet te voorspellen óf en wanneer stress omslaat naar een burn-out. Het is wel verstandig om al vroeg symptomen te herkennen zodat je een burn-out kunt voorkomen.
Heb jij een burn-out en wil je hier iets aan doen? Dit is zeker mogelijk. Met verschillende testen kun je onderzoeken hoe de gezondheidsstatus van je lichaam is en wat de oorzaak is van jouw burn-out. Wij begeleiden je met orthomoleculaire therapie naar een gezond lichaam zodat je weer zin hebt om op te staan in de ochtend.
testen: adrenale stressindex
Bij deze test worden de hormonen cortisol en DHEA gemeten in speeksel. Beide hormonen worden door de bijnierschors geproduceerd.
Bij stress is de cortisolproductie verhoogd. Bij langdurige stress kan het voorkomen dat de bijnier deze hoge productie niet langer kan volhouden, waardoor de cortisolproductie afneemt. Veranderingen in de gemeten hoeveelheid cortisol geven hiermee de reactie van het lichaam op stress aan.
Cortisol heeft uitgebreide effecten op verschillende organen in het lichaam: het werkt ontstekingsremmend, het houdt de bloedglucosespiegel, de bloeddruk en de spierkracht op peil en helpt de zout- en vochtbalans in evenwicht te houden. Wanneer het lichaam onderhevig is aan stress, is de cortisol¬productie verhoogd.
Omdat voor DHEA gedeeltelijk dezelfde basisbestanddelen worden gebruikt, is de DHEA-productie verlaagd. Het hormoon DHEA heeft invloed op de gemoedstoestand, het immuunsysteem, de bloedsomloop, de bloedsuikerspiegel, het botmetabolisme, het seksuele functioneren en de fysieke kracht. Het beschermt het zenuwstelsel en verbetert de cognitieve functies en het geheugen. Veranderingen in de gangbare cortisolspiegels geven de reactie op stress aan. Veranderingen in de DHEA-spiegels geven de mate van adaptatie aan stress aan.